CHLAMYDIA

Zowel bij mannen als bij vrouwen is Chlamydia in Nederland de SOA die het meest voorkomt. Chlamydia is erg besmettelijk. Je draagt Chlamydia over door onveilig seksueel contact. Daar valt zoenen niet onder. Ook is het een fabeltje dat je Chlamydia kan krijgen door een vieze wc-bril.

Kort samengevat:

  • Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie
  • De SOA komt naar schatting  zo’n 100.000 per jaar voor
  • In de helft van de gevallen krijg je geen klachten
  • Chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid
  • De infectie is simpel te behandelen met antibiotica

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een SOA die veroorzaakt wordt door een bacterie (Chlamydia trachomatis). Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van penis, vagina, anus of keel. Door contact met de slijmvliezen wordt Chlamydia overgedragen. Chlamydia veroorzaak vervolgens een ontsteking.

Hoe krijg je het?

Zoals hier boven al aangegeven krijg je Chlamydia door onveilige seks. Dit kan zijn door genitale, anale of orale seks. In sommige gevallen kunnen ook gebruikte seksspeeltjes de oorzaak van de infectie zijn, maar dat komt echt heel weinig voor. Dat komt omdat de bacteriën buiten het lichaam niet lang in leven blijven.

Door het gebruik van condooms kun je voorkomen dat je besmet wordt met Chlamydia.

Wat zijn de risico’s?

Het grootste risico bij Chlamydia is onvruchtbaarheid. Voor mannen is die kans heel erg klein. Bij vrouwen is de kans een stuk groter om onvruchtbaar te worden. Naar schatting raken jaarlijks maar liefst zo’n 1.000 vrouwen onvruchtbaar door onbehandelde Chlamydia. Bij mannen bestaan de complicaties eerder uit ontstekingen aan de bijbal of prostaat.

Mannen die seks hebben met mannen lopen het risico LGV op te lopen. Dit is een agressieve variant van Chlamydia die op een andere manier behandelt moet worden. Deze agressieve komt eigenlijk alleen anaal voor.

Tijdens je zwangerschap kan Chlamydia zorgen voor serieuze complicaties. Dit geldt overigens voor alle SOA’s. Als je Chlamydia oploopt terwijl je zwanger bent moet je direct contact opnemen met je huisarts. Chlamydia is goed te behandelen, ook tijdens een zwangerschap. Je krijgt hier dan een aangepast antibiotica kuur voor.

Hoe groot is de kans dat ik chlamydia krijg?

De kans dat je Chlamydia oploopt door met iemand onveilige seks te hebben die al Chlamydia heeft, wordt geschat op 45 procent. Dit is erg hoog. Chlamydia is dus echt een zeer besmettelijke SOA. Die 45 procent kans geldt dus iedere keer dat je seks hebt, ook al is dit met dezelfde persoon! 

Testen op chlamydia?

Testen op Chlamydia is simpel. Je test door middel van urine sample of een uitstrijkje. Testen kan pas 14 dagen na het laatste risicovolle contact. Dat heet de incubatietijd. Tijdens de analyse wordt gezocht naar de Chlamydia bacterie in je lichaamsmateriaal. Wordt die bacterie gevonden? Dan test je positief en moet je behandeld te worden. Als je negatief test is er niets aan de hand.

Let bij het testen ook op de lichaamslocatie die je test. Heb je alleen vaginale seks gehad? Dan test je de vagina. Maar heb je ook anale seks gehad (ontvangen)? Dan moet je dus ook anaal testen! Orale en anale infecties kunnen makkelijk worden gemist, simpelweg omdat die locaties niet getest zijn.

Chlamydia behandelen

Chlamydia is gelukkig vrij simpel te behandelen. De SOA wordt behandeld met antibiotica. Vaak wordt gekozen voor 2 tabletten azitromycine die tegelijkertijd ingenomen moeten worden. Een week later is de infectie verdwenen. Het advies is om na het afronden van de kuur nog minimaal een week te wachten voordat je weer onveilig seksueel contact hebt. Tot een maand na de behandeling kan je nog positief testen.

In geval van allergie wordt vaak behandeld met doxycycline. Ook LGV wordt met deze vorm van antibiotica behandeld. Hoe sneller je met de behandeling start, hoe de kleiner de kans op complicaties.

Scroll naar top